Ik kreeg laatst een aanvraag van een mooi goed doel op Curaçao, Stichting DOG, een opvanghuis voor zwerfhonden op Curaçao.  De Stichting moet het hebben van donaties en kan wel wat extra donateurs gebruiken. Om die donateurs aan te spreken, stelde ik voor een Google Ads campagne op te zetten. Google heeft namelijk een speciaal programma voor Goede Doelen, Google Grants. Met Google Grants kun je als goed doel, onder bepaalde voorwaarden, maar liefst 10.000 dollar per maand aan Google Ads advertentietegoed krijgen.  Ik ben aan de slag gegaan met de aanvraag van de Google Grant en merkte dat Google behoorlijk veeleisend is in dat proces. In dit artikel lees je hoe ik te werk ben gegaan en welk stappenplan ik voor een Google Grants aanvraag.

Vereisten Google Grants

Voordat je begint met de aanvraag, is het belangrijk dat je de eisen checkt om voor Google Grants in aanmerking te komen. Dit zijn:

ANBI of SBBI status

Het belangrijkste is dat je een erkend Goed Doel bent.  Voor Nederlandse goede doelen betekent dat dat je een ANBI status of een SBBI status nodig hebt.

Bij het CBF, de toezichthouder Goede Doelen, kun je kijken of jouw goede doel geregistreerd is. Stichting DOG is geregistreerd in het ANBI, dus dat was alvast geregeld.

ANBI Status Stichting DOG

ANBI registratie Stichting DOG Haarlem

Techsoup

De volgende stap is registreren bij TechSoup.  Techsoup is een partner van Google. Techsoup helpt goede doelen door ze gratis of tegen een zeer lage prijs toegang te geven tot de producten en diensten van grote IT-leveranciers, zoals Google. Google checkt bij Techsoup of je daadwerkelijk een goed doel bent. Voor de aanvraag van Google Grants heb je een Techsoup token nodig.

Als je al een Techsoup account hebt, log dan in en zoek het token op. Het token ziet er ongeveer zo uit: 123c492@Organisatienaam. Heb je langer dan 60 dagen geleden een token aangevraagd, dan is hij verlopen en moet je even een nieuwe aanvragen.

Heb je nog helemaal geen Techsoup account, maak er dan één aan. Let op dat je gegevens zoals het KvK nummer, RSIN nummer en BTW nummer van de stichting bij de hand hebt. Ook moet je opgeven wat de jaarlijkse uitgaven zijn en een beschrijving van de activiteiten geven. Vraag jij de Grant aan namens het goede doel, dan raad ik aan om dit stuk door je contactpersoon te laten doen. In mijn geval vroeg ik mijn contactpersoon bij Stichting DOG om de Techsoup registratie te doen en mij de token toe te sturen. Op die manier wisten we zeker dat alle informatie klopt.

Techsoup

Techsoup registratie

Google Ads account aanmaken

Terwijl je wacht op de Techsoup token, kun je alvast een Google Ads account aanmaken.

Je hebt de keuze of je een Google Ads Express account aanmaakt of een regulier account. Ik kies altijd voor een regulier account omdat dat simpelweg meer mogelijkheden heeft vergeleken met een Express account.

Bij het aanmaken van een Google Ads account is het belangrijk dat je je houdt aan de eisen van Google:

 • Vul geen betaalgegegevens in
 • Kies voor USD als betaalmiddel
 • Maak alvast een campagne aan:
  • Selecteer het doel dat u met deze campagne wilt bereiken: “een campagne maken zonder een doel te bereiken”
  • Campagnetype: “Zoeken”
 • Vink bij netwerken “Zoekpartners van Google opnemen” en  “Google Display Netwerk opnemen” uit
 • Zet het dagbudget op 329 dollar (10.000 dollar per maand)
 • Bij “bieden” kies je voor “conversies”
 • Maak minimaal twee advertentiegroepen aan
 • Maak minimaal twee sitelinks extensies aan
 • Maak minimaal twee advertenties per advertentiegroep aan

Google Ads advertenties Stichting DOG

 • Zorg tot slot dat conversion tracking is ingesteld. Tip: maak direct een conversie-tag aan en vraag of de webbouwer deze meteen op de website plaatst.

Pas als je aan al deze eisen hebt voldaan, kun je de Grants aanvraag doen bij Google. Controleer goed of je echt niks vergeten bent, want mist er iets, dan keurt Google je aanvraag onmiddellijk af.

Google Grants aanvragen

De laatste stap in het Google Grants stappenplan is het indienen van de daadwerkelijke aanvraag. Om de Google Grant aan te vragen log je in bij Google Nonprofits  Zorg dat je in ieder geval het Techsoup token bij de hand hebt en je tien-cijferig Google Ads ID (in de linkerbovenhoek van je account).  Na uiterlijk tien dagen hoor je of Google je aanvraag goedkeurt. In mijn geval ging het gelukkig een stuk sneller en was het akkoord al na één werkdag binnen. De campagne stond al klaar en wordt bij goedkeuring meteen actief. Nu begint het echte werk pas, want de campagnes moeten goed gemanaged worden. Daarover meer in een later blog over Google Grants.

Hulp bij de Google Grants aanvraag

Ben jij een goed doel en heb je hulp nodig bij de aanvraag van Google Grants, neem dan contact op.